Małopolski Festiwal Smaku w Krakowie

Etykiety

Czym smakuje i pachnie Małopolska? Smakuje słonawym oscypkiem, starannie formowanym i wędzonym w góralskiej bacówce, kruchą jagnięciną pieczoną nad ogniskiem, delikatnym pstrągiem świeżo złowionym na Orawie czy w okolicy Ojcowa. Pachnie wonią ziół zbieranych na podgórskich łąkach, chlebem wypiekanym w piecu opalanym drewnem, apetyczną, wędzoną kiełbasą lisiecką oraz innymi wyśmienitymi, tradycyjnymi wędlinami. Ponadto orzeźwia świeżością nieskazitelnie czystych wód mineralnych i leczniczych, tłoczonym sokiem z jabłek łąckich i lekką słodyczą nowotarskich lodów.

Czytaj więcej...
piątek, 13 wrzesień 2019 00:42

Świętowali 100-lecie województwa łódzkiego!

Etykiety

Sieradz, Łęczyca i Rawa Mazowiecka, czyli trzy historyczne stolice regionu łódzkiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów były gospodarzami tegorocznego MIXERA. Do nich nawiązuje współczesny herb województwa łódzkiego. Wybór nie był przypadkowy, bo świętowano także 100-lecie regionu, odkrywając jego fascynującą historię i bogate tradycje, w tym regionalne potrawy i produkty oraz folklor.

Czytaj więcej...
wtorek, 10 wrzesień 2019 00:09

20. Dzień Ogórka w Kruszewie

Etykiety

Święto najlepszych ogórków w Polsce już 8 września 2019 roku w Kruszewie. Wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ich receptura owiana jest tajemnicą, a smak sławny w całym świecie. Miejsce imprezy - tradycyjnie na terenie Szkoły Podstawowej w Kruszewie nad Narwią!

Czytaj więcej...
piątek, 06 wrzesień 2019 00:55