Najlepsze smaki Mazowsza

Etykiety

Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych.

Czytaj więcej...
czwartek, 16 maja 2019 00:14

„Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

Etykiety

Za nami konferencja prasowa w malowniczych plenerach Muzeum Wsi Lubelskiej. To tutaj razem z partnerami z sąsiednich województw (podlaskiego i podkarpackiego) oraz zaprzyjaźnionymi instytucjami informowano dziennikarzy o szczegółach tegorocznej, czwartej edycji Festiwalu Produktów Tradycyjnych i Regionalnych „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

Czytaj więcej...
wtorek, 14 maja 2019 00:45

Największy sad Europy jest na Mazowszu

Etykiety

Zdrowie, smak i jakość w jednym – te cechy posiada wyjątkowe jabłko marki „amela”. Produkowane jest zgodnie z innowacyjnym programem „zero pozostałości pestycydów” w ramach Klastra „Polska Natura” w gminie Błędów (pow. grójecki). Sadownictwo w Błędowie w Krainie Sadów i Ogrodów jest podstawową i wiodącą gałęzią produkcji rolniczej o znaczeniu krajowym, a nawet światowym. Na terenie gminy działa Klaster rolniczy „Polska Natura”, którego ideą jest podniesienie konkurencyjności gospodarstw sadowniczych przez wyprodukowanie, a następnie sprzedaż owoców o unikalnej jakości. Dotyczy to jabłek (w przyszłości też innych owoców – borówki amerykańskiej i truskawki), produkowanych zgodnie z innowacyjnym programem opracowanym przez partnerów klastra i wdrożonych przez sadowników gminy Błędów.

Czytaj więcej...
wtorek, 14 maja 2019 00:35